Çekme Karavanlar gövde sağlamlığı, dış ortam etkilerinden muhafaza, darbe, tamir vb. konular ele alındığında başlı başına mimari ve mühendislik hesaplamaları gereken bir yapıdır.
Dıştan içe doğru gidecek olursak;
Dış Kaplama imalatı için kullanılabilecek CTP, Fiber, Metal vb. onlarca malzeme sayılabilir. Ancak yalıtım, dış ortam uygunluğu, uzun ömür, tamir edilebilirlik, yalıtım gibi şartlar göz önüne alındığında bu liste oldukça daralmaktadır.
Cubic'te dış kaplama malzememiz CTP (Cam Takviyeli Polyester)’dir. Dünyada karavan, soğuk depo araçları vb. araçlarda en sık kullanılan dış kaplama malzemesidir. Yan duvarlarımız Gofrajlı, tavan ve iç duvarlar Jelkotlu(düz) olarak kullanılmaktadır.
Cubic Caravanın tüm modellerinde tavan tek parça halindedir. Herhangi bir ek yeri yoktur. Yan duvarlar ile birleşim noktalarında üç kademeli conta sistemiyle sızdırmazlık sağlanmaktadır.
Cubic Caravan özgün tasarımında tavan yapısını bombeli olarak kullanmaktadır. Bu yapısal tasarım sayesinde aerodinamik olarak yol tutuşunda ki yüksek oranda etkisine ilave olarak tavanda su ve kar birikmesinin önüne geçilmiştir. Bu sayede uzun yıllar boyunca bir yıpranma ve sızdırmazlık sıkıntısı yaşamadan ürünleri kullanmanızı sağlar.
Mobilya Malzemesi olarak kullanımda temel kriterler sağlamlık, esneklik, hafiflik, neme karşı dayanımdır. Kullanılabilecek mobilya malzemeleri kontrplak ağırlıklı olarak en yaygın kullanımı olan Kavak, Huş, Kayın dır. Bunların yanında bazı afrika veya rusya kökenli ağaç tipleride mevcuttur.
Karavanımızın içerisinde tüm mobilyalarda ve gövde iskeletinde Kavak Kontrplak kullanılmaktadır. Hafif, esnek ve dayanıklı bir malzeme olan kavak tüm dünyada temel karavan malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Gövde İmalatında yaygın yöntem içten dışa montaj şeklinde yapılmasıdır. Burada ki esas amaç mobilyaları gövde, duvarlar ve tavan için direnek noktaları oluşturmak ve karavanı bir bütün halinde tutmaktır. Dıştan içe montaj ile ilgili olarak Kendi Karavanımı Yapacağım başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.Karavanımızda mobilyalar tek başına bir mobilya değildir. Aynı zamanda karavanın iskeletini de oluşturur. Her birinin yanal ve dikey olarak yük taşıyıcı işlevi vardır. Karavan yolda giderken bir blok gibi hareket etmez. Yol şartlarında eğilme ve burulmalar ile hareketli bir yapıdır. Bu nedenle mobilya ve gövde iskeletlerinde aynı malzemeler kullanılmalıdır ki bu kuvvetlere aynı esneme oranlarında tepki vererek bir arada kalır.
Firmamız aracımızın statik ve dinamik analizlerini bilgisayar ortamında yapmış ve tüm tasarımı olası direnç noktalarını hesaplayarak ortaya çıkartmıştır.