<

Karavanlar güzel bir tatil yapabileceğiniz konaklama yapıları olması ile beraber yolda giden bir araçtır. Bu nedenle karavanların yolculuk esnasında ki performansı hayati derecede önemlidir.

Karavan seçerken öncelikle aracınızın ve çekeceğiniz karavanın ağırlıklarını hesaplamalısınız. Karavan gibi tek dingilleri yapıları düz bir çizgiye sokacak olan öndeki aracın motor gücü değil ağırlığıdır. Güvenli bir yolculuk için karavan ile araç arasında 2/3 oranında bir ağırlık dengesi olması tercih edilmelidir. Yani 1500kg bir aracınız varsa 1000 kg kadar bir karavan çekmeniz uygun olacaktır.

Bu ağırlık aralığının birbirine yaklaşması durumunda Stabilizatör veya ETC gibi donanımlarla karavanın salınıma girme riski azaltılabilir ancak hiçbir durumda araç ağırlığından daha ağır bir karavan tercih etmemeniz gerekir.

Karavanın yolda gidişini direkt olarak etki eden unsur ağırlık merkezidir. Her üç eksende ağırlık merkezinin uygun konumda olması çok önemlidir. Çeki okunun ucundaki ağırlık aracınıza binen yükü gösterir ve 75kg üst sınırıdır. Taktırdığınız çeki demirinin teknik şartnamesinde bilgisine ulaşabileceğiniz çeki topuzu dayanabileceği yük ise değişmekle beraber ortalama 100kg civarındadır.

Cubic Caravan'ın tüm modellerinde çeki okuna gelen kuvvet 50-55kg aralığındadır ve bu ideal değerdir. Bu değer tekerlek ekseni ile kaplin arasındaki mesafe ile beraber karavanın gövde ağırlık dağılımı ile hesaplanan ağırlık merkezinin konumuyla alakalıdır. Yanlış dingil kullanımı, şasede yapılan tercihler veya iç yapısal tasarım bu denge noktasını çok kolay değiştirmektedir. Bu nedenle karavan alırken çeki topuzuna gelen ağırlığı mutlakla sorunuz.

Ağırlığın önde olması durumunda aracınızın içinde karavanın tepkilerini hissetmeye başlarsınız. Sarsıntılı bir yolculuk ve yüksek yakıt tüketimine neden olacaktır. Aşırı yüksek olması durumunda(>100kg) şase kırılması veya çeki okunun kırılması gibi çok ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Çeki okunuzun dayanım kuvvetini aracınıza montaj yapan birimden veya teknik dokümanından ulaşabilirsiniz.

Ağırlığın arka tarafta olması ise çeki topuzunuza negatif(yukarı) kuvvet uygulayarak arka lastiklerinizin yol tutuşunuzu azaltacaktır ve çok ciddi güvenlik riskleriyle karşılaşabilirsiniz.

Konu ile alakalı olarak linkteki video'yu inceleyebilirsiniz. www.youtube.com/watch?v=0Oe8P8Ku854

Yanal ve yükseklikteki ağırlık merkeziniz özellikle dönüşlerde aracınızı etkileyecektir. Yanalda merkez çizgide, yükseklikte ise olabildiğince yere yakın olması gerekmektedir.

Cubic Caravan bu değerlerin tümünde mühendislik kullanarak yapılmış, yolda gidiş ve denge konusunda sektörün en iddialı karavanlarından biridir.

Karavanınız ile yolculuk yaparken arkanızda bir araç daha taşıdığınızı unutmayın. Araba alırken gösterdiğiniz hassasiyeti karavan alırken de göstermenizi rica ederiz. Çünkü zaman zaman bu araçlarla 100-110kmh hızlara çıkacaksınız. Şase yapısından, ağırlık dengesini, frenlemesinden, aerodinamik yapısından emin olmadığınız karavanlardan uzak durun.

GÜVENLİ YOLCULUKLAR